Followers

Monday, 8 April 2013

mesti di baca oleh Peneroka, Anak-Anak Peneroka

(posting Sang Sa Purba di IFS - mesti di baca oleh Peneroka, Anak-Anak Peneroka)

Tanah ladang Felda yg sudah dipajak selamanya kpd FGV adalah kaw yg dilulus kerjaan negeri tetapi tidak sesuai diuntukkan kpd peneroka kerna msalah muka bumi. Lebih 68% kawasan adalah marginal. Ada juga kawasan baik spt Krau, Besout, Mercong, Rantau Abg, Bera sel dll yg beri yield tinggi above 25ton. ???

Kawan di Felda britau yg premium, cukai, upah ukur dll sudah dibayar penuh oleh Felda. Sebagai trade off kpd dasar federal govrn tidak ambik peneroka, bole dikatakan semua kerajaan negeri menuntut premium tinggi hinggakn lebih tinggi dari apa yg dibyar ladang swasta. Misalnya Sabah, bukan saja premium tamb dibyar oleh Felda tetapi jugak denda dsb. Lebih 80% tanah sudah ada geran tetapi taraf pegangan lease hold. Tidak ada seinci tanah status free hold. ???

Tak mcm IOI, Sime Darby, KLK, UP, dll lebih 80% taraf free hold. Jadi FGV tak bole nak bongkak sgt pegang harta org lain. Nilai tanah FGV makin murah brbanding free hold. Ada tanah tempoh lease berbaki 50 tahun saja di Sarawak & Sabah 60 tahun. Paling sedih ada kerajaan negeri BN enggan keluar geran dan kabarnya nak memulangkn duit bayaran premium kpd Felda. Alasan krajaan negri tak puas hati hasil FGV saja yg sapu. ???

Pahang dan Sabah pulak dpat special allocation 5% saham FGV dan Felda biayai rm550 juta?? Apa dah jadi?? Selangor ambik semula tanah Sg Tengi sel tapi FGV terus kaut hasil. ???

Di Kelantan pun ada tanah begitu besar luasnya 80ribu ekar & hasil disapu oleh FGV. Kabarnya duit premium dilabur dlm CIMB atas akaun SS incorp. Kira baik lah kerajaan negeri Kelantan tak campur tgn hal state admin & tidak menuntut apa2 dari FGV walaupun Tn Guru ada hak persoalkn. ???

Johor negeri ke 3 terbesar pun tidak mendapat apa2 share. Kalau lah Tuanku Sultan menitahkn sesuatu mcm mane.? Jadi agihan hasil ikut negeri pun tak adil. Tak kan Pahang dan Sabah saja yg dpat saham FGV.???

Isu tanah FGV saja dah kelam kabut, mcm mane harga saham nak naik? Semasa BUL diujudkn dulu, maka org lama brtungkus lumus bangunkn ladang Felda. Sistem infra, lining, teres dll bukan mudah sbb gunung ganang. FGV bersenang lenang mengambil ladang Felda dan membawa masuk org2 Golden Hope yg tak laku. Gaji diberi setinggi2nya. ???

Imej planters Felda group makin pupus sbb org teknikal mengmbil aleh. Itu sbb kos operasi FGV jadi mahal & margin untung makin kecil. Replanting cost tak cukup rm15 k/hec. FGV perlukn rm3bilion utk prog replantng. Tak mungkin harga saham melonjak2 melainkn org2nya saja yg terkinja2 merebut harta kekayaan. Gaji Sabri berjuta walau tua kerepot. Org politik bukan2 tanpa expert dilantik jadi board Skyt Bursa. ???

Mcm mane saham nak naik kalau politician tak laku pun pegang board? Org politik dpat pink form & untung sekelip mata. Kira2 23% peneroka tolak tawaran blue form dan siapa2 kah yg diagihkn saham kalau tidak kroni sehinggakn reporter kangkung pun dpat saham. ???

Seorg timb mentri menolak twaran saham 2 lot drpd FGV tapi dia tak ckp saham poroksi 20 juta??? Pengrusi tak kan dpat 180 k, saham proksi tak pernah diisytiharkn. Saham genting 405 juta bertukar tgn dlm 19 hari, sape yg untung sekelip mata? Yg jadi mangsa ialah Felda, terpaksa memapah & menongkat FGV yg sakit tenat. Felda terpaksa tambah modal & beli saham FGV. ???

Faizol menjadi baruah yg tak sedar diri ditunggang FGV. Dia masih meraban, meroyan & berkhayalan tiada halauan. Faizol lebih rela dikudakn Isa Samad dan Sabri, para pengkhianat semata2 kebendaan. Dzul DG dicampak jauh, org kanan Felda disepak & dicold storage utk mudahkan kerja. ???

Trurich, Fop, Pasir Gudang Refinery apa jadi. ? ....SPRM tingkat 5 hanya jadi pemerhati saja sbb dah sain MOU. Jadi, tengok saja apa kesudahnya. Sampai tahap mane Felda akan berhempas pulas lagi menongkat FGV... sampai ke bila Felda berabis duit kerana FGV. ???

Hanya yg bole diselamatkn apabila 3 serangkai pengkhianat ini diusir dari Felda... ???
Wallahualam

2 comments:

  1. Saya ingin berbagi cerita kepada anda bahwa saya ini IBU PUSPITA seorang TKI dari malaysia dan secara tidak sengaja saya buka internet dan saya melihat komentar ibu hayati yg dari honkong tentan MBAH KABOIREN yg telah membantu dia menjadi sukses dan akhirnya juga saya mencoba menghubungi beliau dan alhamdulillah beliau mau membantu saya untuk memberikan nomor toto 6D dan alhamdulillah itu betul-betul terbukti tembus,kini saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH KABOIREN dan jika anda ingin seperti saya silahkan hubungi MBAH KABOIREN di 085-260-482-111,saya juga tidak lupa mengucap syukur kepada ALLAH karna melalui MBAH KABOIREN saya juga sudah bisa sesukses ini dan jangan mudah percaya kepada MBAH yg lain selain MBAH KABOIREN karna saya juga pernah mengalami yg namanya dibohongin sama para normal yg lain,ini bukan rekayasa dari saya melainkan ini kisah nyata dari seorang TKI.... KLIK _ GHOB _ 2D 3D _ 4D _ 6D _ DISINI












    Saya ingin berbagi cerita kepada anda bahwa saya ini IBU PUSPITA seorang TKI dari malaysia dan secara tidak sengaja saya buka internet dan saya melihat komentar ibu hayati yg dari honkong tentan MBAH KABOIREN yg telah membantu dia menjadi sukses dan akhirnya juga saya mencoba menghubungi beliau dan alhamdulillah beliau mau membantu saya untuk memberikan nomor toto 6D dan alhamdulillah itu betul-betul terbukti tembus,kini saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH KABOIREN dan jika anda ingin seperti saya silahkan hubungi MBAH KABOIREN di 085-260-482-111,saya juga tidak lupa mengucap syukur kepada ALLAH karna melalui MBAH KABOIREN saya juga sudah bisa sesukses ini dan jangan mudah percaya kepada MBAH yg lain selain MBAH KABOIREN karna saya juga pernah mengalami yg namanya dibohongin sama para normal yg lain,ini bukan rekayasa dari saya melainkan ini kisah nyata dari seorang TKI.... KLIK _ GHOB _ 2D 3D _ 4D _ 6D _ DISINI

    ReplyDelete
  2. Asa syarikat pinjaman pinjaman bersedia untuk meminjamkan mana-mana jumlah yang anda perlukan untuk memulakan perniagaan peribadi anda. kami memberi pinjaman pada kadar faedah 3%, juga jika anda ingin membeli rumah di atas ansuran bulanan kita juga boleh menjual rumah untuk anda. supaya Sila memohon pinjaman pertanian pertanian. jika anda memerlukan hubungan pinjaman e-mel kami: asaloantransfer@gmail.com, anda juga boleh menghubungi e-mel ini: finance_institute2015@outlook.com, Mungkin ada banyak sebab mengapa anda perlu akses kepada beberapa wang tunai tambahan - daripada yang tidak dijangka pembaikan kereta atau rumah untuk membayar perkahwinan anda atau cuti khas. Tetapi apa sahaja yang anda memerlukannya, apabila anda meminjam antara $ 5,000 USD untuk 100,000 USD di atas.

    pengkhususan Syarikat.
    1) Kami memberi pinjaman pada kadar faedah 3%.
    2) Kami boleh juga membeli anda rumah anda pilihan dalam mana-mana anda pilihan lokasi.

    ReplyDelete