Followers

Tuesday, 9 April 2013

Monday, 8 April 2013

Sentuhan Kecundang ...ISA Samad

Sentuhan Kecundang ...ISAmatra?

Setelah 2 tahun lebih Isa Samad memerintah Felda, maka dia telah menunaikan janji dan amanahnya kepada kroninya, orang2 kuatnya, pengikutnya, suku sakatnya dan barisan penyokongnya. Anak buahnya dari seorang eksekutif yang hampir disingkir kerana kes, dilantik terus menjawat CEO Yayasan Felda bergaji rm36 ribu. ???

Anak Isa turut mendapat habuan komisen ratusan ribu dari projek bekalan vitamin 3 tahun berturut2 dan kes siasatan SPRM akan jadi lipatan sejarah. Pegawai khas Isa yang mendapat komisen bekalan uniform jugak disiasat tetapi terlepas siasatan kerana kekebalan. Nama Isa sentiasa di bibir dan disanjung kerana sikap dermawan memberi sumbangan gunakan dana felda. ???

Sebab itu Isa sentiasa popular dan boleh bertanding di mane2 pun. Orang2 Bagan Pinang menumpang tuah dapat wakil rakyat berhati mulia kerana mendapat peruntukan Felda melimpah ruah bagai anak emas. Orang2 Bagan jugak bertuah makan besar setiap kali hari raya. Kontrak Menara ID menjadi carca merba akibat ketidaktelusan sistem tender yang diberi terus kepada kroni. Jawatankuasa tender Felda hanya jadi tukang endorse setelah pemilihan tender diputus secara runding terus tanpa sebut harga dan ikut pintu belakang. ???

Orang2 parti dan Machang memonopoli kontrak besar Felda atas nama projek transformasi dan tujuan memakmurkan anak peneroka melalui projek rumah dan sentuhan kasih. Orang kuat Isa Samad bekas exco NS dilantik setaraf CEO menjaga tender berbilion2 di Felda Holdings. Orang2 kuat Putri dan parti serta kenalan rakan taulan dari utara ke selatan barat timur diberi tempat menduduki Ahli Lembaga Pengarah syarikat di bawah FGV dan Felda Holdings. ???

Pink form FGV diedar merata tempat pada jun 2012 sehingga kenalan, rakan taulan, ketua cawangan, ketua bahagian yang menyokong Isa Samad mendapat untung sekelip mata. Orang2 kanan Felda yang dilihat menegak kebenaran dan mempertahan Felda dicampak, disepak, ditendang dan dibekukan. Faizol Ahmad menjadi baruah no 1 dan membantu kroni atas alasan melaksanakan berbagai program transformasi..konon. ???

Sabri Ahmad berdendang sayang mengaut kekayaan melalui gaji jutaan dan setelah melakukan jenayah terancang tanpa diambil tindakan. Tanah ladang Felda yang memberi pulangan lumayan setiap tahun menjadi sandaran untuk FGV meniaga atas angin dan FGV mendapat untung mudah. Akibat perjanjian pajakan tanah yang berat sebelah, Felda hilang income rm2 bilion setahun. ???

Cinta 3 segi Isa, Sabri dan Faizol - 3 serangkai, menyebabkan dana Felda semakin merosot dan aliran tunai Felda kian lemah. Buat kali pertama bajet Felda akan jadi defesit lebih rm1 bilion pada 2013. ???

Program2 orang dapur melalui Yayasan, Wada, Sentuhan Kasih dan sebagainya usah dipertikaikan atas nama kasih nya seorang suami mithali. Ini lah jasa dan sumbangan besar Isa Samad melalui kerakusan & keborosan yang tak ternilai kepada warga Felda. ???

Isa oh Isa, manusia mati meninggalkan nama, Isa berundur selepas Felda merana. Sama2 lah kita lihat apa yg akan terjadi selepas PRU 13 ini. ??? ,,,,Wallahualam.

Pembohongan Ahmad Maslan Dan Fitnah President MBFM


mesti di baca oleh Peneroka, Anak-Anak Peneroka

(posting Sang Sa Purba di IFS - mesti di baca oleh Peneroka, Anak-Anak Peneroka)

Tanah ladang Felda yg sudah dipajak selamanya kpd FGV adalah kaw yg dilulus kerjaan negeri tetapi tidak sesuai diuntukkan kpd peneroka kerna msalah muka bumi. Lebih 68% kawasan adalah marginal. Ada juga kawasan baik spt Krau, Besout, Mercong, Rantau Abg, Bera sel dll yg beri yield tinggi above 25ton. ???

Kawan di Felda britau yg premium, cukai, upah ukur dll sudah dibayar penuh oleh Felda. Sebagai trade off kpd dasar federal govrn tidak ambik peneroka, bole dikatakan semua kerajaan negeri menuntut premium tinggi hinggakn lebih tinggi dari apa yg dibyar ladang swasta. Misalnya Sabah, bukan saja premium tamb dibyar oleh Felda tetapi jugak denda dsb. Lebih 80% tanah sudah ada geran tetapi taraf pegangan lease hold. Tidak ada seinci tanah status free hold. ???

Tak mcm IOI, Sime Darby, KLK, UP, dll lebih 80% taraf free hold. Jadi FGV tak bole nak bongkak sgt pegang harta org lain. Nilai tanah FGV makin murah brbanding free hold. Ada tanah tempoh lease berbaki 50 tahun saja di Sarawak & Sabah 60 tahun. Paling sedih ada kerajaan negeri BN enggan keluar geran dan kabarnya nak memulangkn duit bayaran premium kpd Felda. Alasan krajaan negri tak puas hati hasil FGV saja yg sapu. ???

Pahang dan Sabah pulak dpat special allocation 5% saham FGV dan Felda biayai rm550 juta?? Apa dah jadi?? Selangor ambik semula tanah Sg Tengi sel tapi FGV terus kaut hasil. ???

Di Kelantan pun ada tanah begitu besar luasnya 80ribu ekar & hasil disapu oleh FGV. Kabarnya duit premium dilabur dlm CIMB atas akaun SS incorp. Kira baik lah kerajaan negeri Kelantan tak campur tgn hal state admin & tidak menuntut apa2 dari FGV walaupun Tn Guru ada hak persoalkn. ???

Johor negeri ke 3 terbesar pun tidak mendapat apa2 share. Kalau lah Tuanku Sultan menitahkn sesuatu mcm mane.? Jadi agihan hasil ikut negeri pun tak adil. Tak kan Pahang dan Sabah saja yg dpat saham FGV.???

Isu tanah FGV saja dah kelam kabut, mcm mane harga saham nak naik? Semasa BUL diujudkn dulu, maka org lama brtungkus lumus bangunkn ladang Felda. Sistem infra, lining, teres dll bukan mudah sbb gunung ganang. FGV bersenang lenang mengambil ladang Felda dan membawa masuk org2 Golden Hope yg tak laku. Gaji diberi setinggi2nya. ???

Imej planters Felda group makin pupus sbb org teknikal mengmbil aleh. Itu sbb kos operasi FGV jadi mahal & margin untung makin kecil. Replanting cost tak cukup rm15 k/hec. FGV perlukn rm3bilion utk prog replantng. Tak mungkin harga saham melonjak2 melainkn org2nya saja yg terkinja2 merebut harta kekayaan. Gaji Sabri berjuta walau tua kerepot. Org politik bukan2 tanpa expert dilantik jadi board Skyt Bursa. ???

Mcm mane saham nak naik kalau politician tak laku pun pegang board? Org politik dpat pink form & untung sekelip mata. Kira2 23% peneroka tolak tawaran blue form dan siapa2 kah yg diagihkn saham kalau tidak kroni sehinggakn reporter kangkung pun dpat saham. ???

Seorg timb mentri menolak twaran saham 2 lot drpd FGV tapi dia tak ckp saham poroksi 20 juta??? Pengrusi tak kan dpat 180 k, saham proksi tak pernah diisytiharkn. Saham genting 405 juta bertukar tgn dlm 19 hari, sape yg untung sekelip mata? Yg jadi mangsa ialah Felda, terpaksa memapah & menongkat FGV yg sakit tenat. Felda terpaksa tambah modal & beli saham FGV. ???

Faizol menjadi baruah yg tak sedar diri ditunggang FGV. Dia masih meraban, meroyan & berkhayalan tiada halauan. Faizol lebih rela dikudakn Isa Samad dan Sabri, para pengkhianat semata2 kebendaan. Dzul DG dicampak jauh, org kanan Felda disepak & dicold storage utk mudahkan kerja. ???

Trurich, Fop, Pasir Gudang Refinery apa jadi. ? ....SPRM tingkat 5 hanya jadi pemerhati saja sbb dah sain MOU. Jadi, tengok saja apa kesudahnya. Sampai tahap mane Felda akan berhempas pulas lagi menongkat FGV... sampai ke bila Felda berabis duit kerana FGV. ???

Hanya yg bole diselamatkn apabila 3 serangkai pengkhianat ini diusir dari Felda... ???
Wallahualam

Lawatan Ke Kampung Tan Yoke Fong